Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ- ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καβάλα 06-08-2007

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ- ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Η Παράταξή μας σε πρώτη φάση καταθέτει τις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς της πάνω στο Γ.Π.Χ.Σ.-Α.Α. αλλά και τους χειρισμούς του εκ μέρους των τοπικών φορέων εξουσίας.

1)Προβληματισμό προκαλεί η σειρά δημοσίευσης και διαβούλευσης των χωροταξικών σχεδίων, καθώς προηγήθηκαν τα τρία ειδικά, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού και της βιομηχανίας, ενώ ακολούθησε το Γ.Π.Χ.Σ.
Λογικά έπρεπε να ακολουθηθεί διαφορετική προτεραιότητα και σειρά για ευνόητους λόγους......

2)Η σύνταξη του Γ.Π.Χ.Σ. γίνεται με βάση την υπάρχουσα διοικητική δομή, ενώ στο άρθρο 11, γίνεται λόγος για νέα διοικητική δομή της χώρας βάζοντας μάλιστα και τα κριτήρια αυτής της τροποποίησης, με βάση ευρύτερα πολιτικά, λειτουργικά και αναπτυξιακά κριτήρια, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εδαφικής, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής και να προάγει τη συνολική ανταγωνιστικότητα του εθνικού χώρου.
Επίσης κάνει λόγο και για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους –κεντρικού και αποκεντρωμένου– και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είναι δυνατόν σε μια τέτοια σαρωτική αλλαγή, να έχει εφαρμογή το υπάρχον Γ.Π.Χ.Σ.;
Μήπως θα έπρεπε να δοθεί πρωτίστως ειδικό βάρος στην υπό σκέψη αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής της χώρας και στη συνέχεια να ακολουθήσουν το Γ.Π.Χ.Σ. και τα Ε.Χ.Π. για να μην χρειαστούμε εκ νέου άσκοπες συζητήσεις και αλλαγές;

3) Δεν έχει ληφθεί υπ’όψη των συντακτών του Γ.Π.Χ.Σ., προφανώς επειδή δεν ζητήθηκε, καμία εισήγηση από τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, αν και το 2003 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είχε ζητήσει θέσεις-προτάσεις, θεσμικών και μη φορέων για την σύνταξη Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού.

4) Διαπιστώνεται ότι ο Νομός Καβάλας δεν τυγχάνει κάποιας ιδιαίτερης μεταχείρισης, σε αντίθεση με άλλους νομούς ή περιοχές με σαφώς υποδεέστερα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των κατηγοριών. Δεν δίνεται ένα ιδιαίτερο στίγμα στην περιοχή, αλλά και στη πόλη,ώστε να αναδεικνύεται σε σημείο αναφοράς και πόλος ανάπτυξης οποιασδήποτε κατεύθυνσης ή δραστηριότητας. Σε όλους τους τομείς ανάπτυξης ο νομός μας βρίσκεται σε δεύτερη ή τρίτη προτεραιότητα.
Εξαίρεση μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά που γίνεται για την βιομηχανική ανάπτυξη στα νότια των νομών του άξονα Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης.
Ακόμη και η αναφορά του Ν.Καβάλας, στους Δευτερεύοντες Πόλους ανάπτυξης, γίνεται μάλλον συμπληρωματικά και για τυπικούς λόγους.
Ένας νομός με λιμάνι, με «εξασφαλισμένη», υποτίθεται, σιδηροδρομική σύνδεση, αεροδρόμιο, διεθνές οδικό δίκτυο, με την Εγνατία Οδό να τον διασχίζει, έντονη πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά καθώς και άλλα πολλά ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα,(π.χ. το νησί της Θάσου, αναγνωρισμένα γεωθερμικά πεδία) είναι απορίας άξιο να έχει αυτού του είδους την αντιμετώπιση. Εκτός και αν θεωρηθεί ειδική μεταχείριση «η διερεύνηση της σκοπιμότητας, σε δεύτερη φάση, υλοποίησης του σιδηροδρομικού άξονα Θεσ/νίκης-Αμφίπολης-Καβάλας-Ξάνθης»!!!.

5) Στην διαβούλευση που έχει αρχίσει θα πρέπει να εξεταστούν από κοινού με το Γ.Π.Χ.Σ.-Α.Α. και τα υπόλοιπα Ε.Χ.Π. καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σε ορισμένα σημεία το ένα επικαλύπτει το άλλο. Προϋπόθεση βέβαια είναι η παραδοχή εκ μέρους όλων, η ισόρροπη ανάπτυξη του αγροτικού του βιομηχανικού και του τουριστικού τομέα στο Ν.Καβάλας.

6) Διαπιστώνεται για άλλη μια φορά η σαφής αδυναμία των εδώ κυβερνητικών εκφραστών, αλλά και της διοίκησης της Νομαρχίας, να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τα συμφέροντα του νομού σε κεντρικό επίπεδο σε ένα ειδικά κρίσιμο κομβικό σημείο όπου χαράσσονται στρατηγικές και τίθενται προτεραιότητες που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας.
Άλλη μια φορά τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, αιφνιδιασμένοι, ανέτοιμοι και απλοί θεατές.

7) Η Παράταξή μας φέρνει πρόταση, η οποία κατατίθεται αύριο (σήμερα)στο Ν.Σ. ώστε το Γ. Π. Χ.Σ.-Α.Α. καθώς και τα τρία Ε.Χ.Π. να συζητηθούν από κοινού σε ειδική συνεδρίαση αφού δοθεί μια μικρή προθεσμία για την προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων φορέων καθώς και των ομάδων οργανωμένης έκφρασης των πολιτών.

8) Προτείνουμε την από κοινού συμφωνία όλων των φορέων για ένα ολοκληρωμένο-τεκμηριωμένο υπόμνημα παρατηρήσεων-προτάσεων-αλλαγών πάνω στο Γ.Π.Χ.Σ αλλά και των Ε.Χ.Π., ώστε ο Νομός μας να πάρει την θέση που δικαιούται στον στρατηγικό σχεδιασμό που γίνεται για τα επόμενα 15-20 χρόνια σε συνδυασμό με την ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας.

Από το Γραφείο Τύπου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου