Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

ΠΡΟΣ
ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ


ΠΡΟΤΑΣΗ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:
«ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ»


ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:
1) ΤΕΔΚ
2) ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
3) ΤΕΙ
4) ΤΕΕ
5) ΓΕΩΤΕΕ
6) ΙΝΑΛΕ
7) ΕΜΠΟΡΙΚΟ –ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
8) ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
9) ΜΜΕ

Καβάλα Μάρτιος 2008

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα προβλήματα που απασχολούν το περιβάλλον, είναι πολλά, διαχρονικά, δισεπίλυτα και ιδιαίτερα απειλητικά. Απαιτείται η διαρκής, ειλικρινής και οροθετημένη συνεργασία όλων για να διατηρήσουμε αναλλοίωτο και ανθρώπινο, αυτό που μας εμπιστεύθηκαν οι προηγούμενες γενιές.
Η Παράταξή μας πιστεύει ότι η προσπάθεια αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη, αν υπάρχει οργανωμένη και υπεύθυνη προσπάθεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και ευσυνείδητους, υπεύθυνους ενεργούς πολίτες.
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η εξασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας, η αειφορική αξιοποίηση των φυσικών πόρων είναι βασικοί στόχοι τους οποίους πρέπει να επιδιώκει η αναπτυξιακή διαδικασία.
Η αρμονική συνύπαρξη στο Ν. Καβάλας του φυσικού με το τεχνητό στοιχείο είναι προϋπόθεση για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό ο νομός Καβάλας πρέπει να αποτελεί ένα ενιαίο σύστημα με το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας στηρίζεται στην συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών και θεσμικών φορέων και φυσικά των πολιτών και έχει ως αποδέκτη το σύνολο των κατοίκων και των δραστηριοτήτων του Νομού Καβάλας........

Η αειφόρος ανάπτυξη του νομού μας είναι ένα συλλογικό στοίχημα. Ό,τι αφορά στους πολίτες σημαίνει την εξασφάλιση καλυτέρων συνθηκών καθημερινής ζωής. Για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες σημαίνει μια αναβαθμισμένη βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηρίξουν ανταγωνιστικά την επέκτασή τους. Για το Νομό Καβάλας σημαίνει θετικό ισοζύγιο ενεργειών και τη δυνατότητα επικέντρωσης σε κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα διοίκησης σε αναφορά με τη μελλοντική του πορεία.
Η ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, είναι ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Αντίθετα απαιτούν διατομεακή και διεπιστημονική δράση με την άμεση ή έμμεση εμπλοκή όλων των φορέων της ανάπτυξης.
Η περιβαλλοντική πολιτική στο νομό μας με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και της ευρύτερης περιοχής, δεν θα πρέπει να είναι μόνο «αμυντική», δηλαδή να αποβλέπει μόνο στη μείωση των επικίνδυνων παραγόντων για το περιβάλλον και στη βελτίωση της ποιότητας, αλλά οφείλει να είναι και «επιθετική» δηλαδή να είναι πλήρως ενσωματωμένη με μια σταθερή, ισορροπημένη και διαρκή κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο για τις παρούσες, αλλά και για τις επόμενες γενιές.
Οι δραστηριότητες, οι παρεμβάσεις και τα έργα που πρόκειται να γίνουν τα επόμενα χρόνια, οφείλουν να διασφαλίζουν τους αναγκαίους πόρους για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία των φυσικών πόρων (χλωρίδα, πανίδα, νερό κλπ). Είναι επίσης γνωστά τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και ζητούν επιτακτικά καταρχήν προτάσεις και στη συνέχεια τις λύσεις τους.
Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα ζητήματα που καθιστούν αναγκαία τη συμμετοχή και τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας με τους κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς. Πρώτος στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η προστασία του περιβάλλοντος.
Επειδή πιστεύουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πρέπει να έχει ως θεμέλιο της πολιτικής της, την ενδυνάμωση της κοινωνικής και θεσμικής συνεννόησης αλλά και συνοχής, η οποία να στηρίζεται στο τρίπτυχο συναίνεση – διάλογος – συνεργασία, στα πλαίσια μίας ανοιχτής δημοκρατικής διοίκησης και εν γένει λειτουργίας που πρέπει να εφαρμόζει γενικότερα στο νομό.
Για όλους τους παραπάνω λόγους
Ζητάμε τη σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού Νομού Καβάλας», βάσει του Άρθρου 73 του Π.Δ. 30/1996:
«(Άρθρο 21 παρ.1 ν.2218/94)
Ιδρύματα - Λοιπά νομικά πρόσωπα - Επιχειρήσεις
Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις μπορούν να συνιστούν ιδρύματα, λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και επιχειρήσεις…»

Είμαστε βέβαιοι ότι θα πρόκειται για έναν Οργανισμό ανεξάρτητο, αξιόπιστο, ανιδιοτελή, χωρίς πολιτικούς κηδεμόνες, συγκροτούμενο από εκπροσώπους φορέων, αλλά και από ειδικούς επιστήμονες της τοπικής μας κοινωνίας, αξιοποιώντας παράλληλα την ύπαρξη και λειτουργία του Τ.Ε.Ι. Καβάλας, τον εθελοντισμό και την διάθεση ανθρώπων για προσφορά, ώστε να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει, να ενημερώνει, να γνωμοδοτεί, να ανησυχεί, πάντα υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, σε θέματα που σχετίζονται γενικότερα με το περιβάλλον σε όλες του τις μορφές και τις εκφράσεις.
Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος ως πρώτη προτεραιότητα οφείλει να ασχοληθεί με την αναγνώριση και αντιμετώπιση των χρόνιων περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής μας. Από την επεξεργασία όλων των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν επί του παρόντος, θα πρέπει να διατυπωθούν και οι ανάλογες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά το χειρισμό εκτάκτων συμβάντων, στους κανόνες λειτουργίας του Οργανισμού θα πρέπει να προβλέπεται η έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του για την έκφραση γνώμης προς την κάθε μορφή Αυτοδιοίκησης, ή την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Σχετικές αποφάσεις μπορεί να προβλέπεται να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προβλέπεται και η καταγραφή της τυχόν διαφορετικής άποψης της μειοψηφίας.
Πρόσφατα παραδείγματα περιπτώσεων στο Ν. Καβάλας στις οποίες ο Οργανισμός Περιβάλλοντος μπορεί να κληθεί να γνωμοδοτήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες, απετέλεσαν οι δημόσιες συζητήσεις σχετικά με το θέμα του «ατυχήματος» στη Β.Φ.Λ., του υποσταθμού της ΔΕΗ στο Περιγιάλι και κυρίως το μεγάλο ζήτημα της επιχειρηθείσας εγκατάστασης του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με καύση Λιθάνθρακα της ΔΕΗ.
Τα παραπάνω αναφέρονται σαν απλά πρόσφατα παραδείγματα αφού τα θέματα Περιβάλλοντος και ποιότητας Ζωής, διαχρονικά ήταν, είναι και θα είναι πολλά και πάντα μεγάλου ενδιαφέροντος.
Η πρόταση της «Υπερνομαρχίας Πολιτών» για την μορφή τη σύσταση και τη λειτουργία του Οργανισμού Περιβάλλοντος έχει όπως παρακάτω.





ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Άρθρο 1
Σύσταση-Επωνυμία
Συνιστάται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού Νομού Καβάλας». Ο διακριτικός τίτλος του έχει ως εξής: «Ο.Π.Π.Ζ.Ε.».

Άρθρο2
Έδρα - Εποπτεία - Χαρακτήρας - Περιοχή Αρμοδιότητας
1. Ο Ο.Π.Π.Ζ.Ε. εδρεύει στη Καβάλα, έχει πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
2. Ο Ο.Π.Π.Ζ.Ε. έχει κοινωφελή χαρακτήρα με σκοπό μη κερδοσκοπικό, τυχόν δε κέρδη από τις δραστηριότητές του διατίθενται αποκλειστικά για την επίτευξη των σκοπών του.
3. Περιοχή αρμοδιότητας του Ο.Π.Π.Ζ.Ε είναι η έκταση που εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων του Νομού Καβάλας.

Άρθρο3
Σκοπός:
Α. Ο σκοπός του Ο.Π.Π.Ζ.Ε. είναι συμβουλευτικός, γνωμοδοτικός και ενημερωτικός στο έργο της Νομαρχίας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας, των Δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων όλου του Νομού, των υπολοίπων φορέων ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας και όλων των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση ή επίδραση στο περιβάλλον.
Αναλυτικά οι σκοποί για τους οποίους θα λειτουργεί είναι οι παρακάτω:

1. Η έκφραση ενιαίας, έγκυρης, έγκαιρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώμης σε περιβαλλοντικά θέματα και θέματα ποιότητας ζωής.

2. Η ενδυνάμωση του ρόλου και του λόγου όλων των βαθμών της Αυτοδιοίκησης του Νομού Καβάλας, σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

3. Η αναγνώριση και αντιμετώπιση των χρόνιων περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής, με επεξεργασία όλων των στοιχείων και διατύπωση ανάλογων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους στο μέλλον.

4. Ο χειρισμός εκτάκτων συμβάντων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, και η ενημέρωση των φορέων και της κοινής γνώμης.

5. Η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής, η ορθολογική αξιοποίηση και διαχείριση των υδάτινων και φυσικών πόρων και η προώθηση δράσεων, προγραμμάτων και έργων για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ν. Καβάλας.

6. Η εφαρμογή της ισχύουσας (Εθνικής και Ευρωπαϊκής) νομοθεσίας για τη προστασία του περιβάλλοντος στη περιοχή ευθύνης του και η παρακολούθηση της εφαρμογής των ισχυόντων όρων και περιορισμών που είναι αναγκαίοι για τη διατήρηση και αναβάθμιση του φυσικού τοπίου και των οικοσυστημάτων.

7. Η προώθηση δράσεων εθελοντισμού και πρωτοβουλιών, οι οποίες ενισχύουν το διάλογο, την συνεργασία, την συναντίληψη και την κοινωνική συνοχή για την αειφόρο ανάπτυξη του νομού Καβάλας.

8. Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων και φορέων της περιοχής με την διοργάνωση ενημερωτικών εκστρατειών, διαφημιστικών προβολών στην Ελλάδα και
στο εξωτερικό, ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργός συμμετοχή όλων στο σχεδιασμό και την υλοποίησή της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.

9. Η ανάπτυξη σχέσεων και ανταλλαγών σε συνεργασία με αντίστοιχα συμβούλια, επιστημονικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη.

Β. Για την επίτευξη των σκοπών του ο Ο.Π.Π.Ζ.Ε. επεξεργάζεται και συντάσσει:
1. τετραετές σχέδιο διαχείρισης του Νομού και ετήσιο πρόγραμμα δράσης, που εγκρίνονται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, και
τα οποία προσδιορίζονται με συγκεκριμένη χρονική και οικονομική εκτίμηση,
2. το σύνολο των κατευθύνσεων, μέτρων, παρεμβάσεων, μελετών και διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής ευθύνης του,
3. τις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις παρέμβασης, καθώς και κάθε άλλη σχετική πρόβλεψη.

Άρθρο 4
Αρμοδιότητες
Ο Ο.Π.Π.Ζ.Ε. έχει τις εξής αρμοδιότητες:

1. Εκπονεί τους αναγκαίους κανονισμούς, έρευνες ή μελέτες στα πλαίσια των αρχών και πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Από τις πρώτες του ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι να δημιουργηθεί ένας «Οδηγός Περιβαλλοντικής Συμπεριφοράς».

2. Ο Ο.Π.Π.Ζ.Ε συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου, της Τοπικής ή Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των ιδιωτών, για ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, που αφορούν στο Νομό Καβάλας, αποβλέποντας και στην αποτελεσματική δημοσιοποίηση του έργου της Τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, σε περιβαλλοντικά θέματα.

3. Καταγράφει τις εκτάσεις του δημοσίου, των Ο.Τ.Α, της Ν.Α, κοινωφελών οργανισμών ή ιδρυμάτων που εμπίπτουν στην περιοχή ευθύνης του, προωθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τις αναγκαίες ενέργειες (αγορά, απαλλοτρίωση, ανταλλαγή κλπ), για ενοποίηση όπου αυτό είναι δυνατόν, των
παραπάνω εκτάσεων και τη σύνδεσή τους με το ανθρωπογενές περιβάλλον, έτσι ώστε να αναπτύσσονται σ’ αυτές δραστηριότητες που δεν θίγουν ή δεν παραβλάπτουν τη περιοχή.

4. Μελετά και προτείνει, ή εφαρμόζει προγράμματα, δραστηριότητες και έργα ανάπλασης με κυρίαρχο στοιχείο την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του νερού.

5. Συλλέγει, διαχειρίζεται και επεξεργάζεται στοιχεία, δεδομένα ή μελέτες για τη περιοχή ευθύνης του, συγκροτεί και λειτουργεί, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, βάσεις δεδομένων και τεκμηρίωσης σύμφωνα με τα υπάρχοντα εθνικά και κοινοτικά πρότυπα.

6. Παρακολουθεί και επιτηρεί την εφαρμογή της ισχύουσας εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη προστασία του περιβάλλοντος στη περιοχή ευθύνης του καθώς και την εφαρμογή των ισχυόντων όρων και περιορισμών.

7. Αναλαμβάνει ή αναθέτει την εκπόνηση μελετών, ερευνητικών προγραμμάτων, ή την εκτέλεση έργων καθώς και εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις για την υλοποίηση των στόχων του, παρέχοντας συγχρόνως κάθε δυνατή επιστημονική και τεχνική στήριξη σε αρμόδιους φορείς για σχετικές δράσεις.

8. Οργανώνει και εφαρμόζει μέτρα και προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού.

9. Οργανώνει, ύστερα από έγκριση του εποπτεύοντος Νομαρχιακού Συμβουλίου δράσεις ενημέρωσης του κοινού καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που αποσκοπεί στη προώθηση των στόχων του Ο.Π.Π.Ζ.Ε.. Οι δράσεις αυτές αναλαμβάνονται είτε από τα
μέλη του φορέα διαχείρισης, είτε σε συνεργασία με άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, τους οποίους συντονίζει ο Ο.Π.Π.Ζ.Ε, είτε ανατίθενται σε τρίτους.

10. Γνωμοδοτεί για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας, εκσυγχρονισμού ή αλλαγής χρήσης των εγκαταστάσεων που επιτρέπονται στη περιοχή καθώς και για κάθε άλλο
θέμα, όπου από τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται έγκριση ή άδεια άλλης αρχής (προέγκριση χωροθέτησης έργων, μελέτες διευθέτησης, κλπ).

11. Επεξεργάζεται, συντάσσει και διατυπώνει προτάσεις στους αρμόδιους φορείς για τη λήψη μεσοπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων προγραμμάτων δράσης και αναλαμβάνει τη
παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής τους.

Για την εκπλήρωση των σκοπών και την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, ο Ο.Π.Π.Ζ.Ε συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τους ΟΤΑ, τις δημόσιες επιχειρήσεις και κάθε άλλο οργανισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ο Ο.Π.Π.Ζ.Ε συνεργάζεται επίσης με το ΤΕΙ Καβάλας αλλά και άλλα ημεδαπά και αλλοδαπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συλλόγους ή σωματεία καθώς και με νομικά ή φυσικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του και αφορούν σε:
Α. Κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα όπως:
• Κλιματικές αλλαγές
• Ατμοσφαιρική ρύπανση
• Ρύπανση εσωτερικών χώρων
• Θόρυβος
• Ακτινοβολίες (ιονίζουσες και μη)
• Ρύπανση - μόλυνση - ευτροφισμός - θερμική ρύπανση υδάτων
• Διαχείριση υδατικών πόρων
• Διαχείριση παράκτιων περιοχών
• Εντατικοποίηση χρήσης γης, διάβρωση, ερημοποίηση
• Υποβάθμιση ποιότητας εδάφους: ρύπανση, μόλυνση, οξίνιση
• Τροποποίηση τοπίων
• Τοξικοί παράγοντες
• Προστασία απειλουμένων ειδών και ευαίσθητων οικοσυστημάτων
• Μείωση δασών, υποβάθμιση δασικών πόρων και λειτουργιών
• Εισαγωγή ειδών, παράσιτα και επιδημίες
• Ασφάλεια και ποιότητα γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων
• Κίνδυνοι βιοτεχνολογίας
• Πλημμύρες, ξηρασίες και θύελλες
• Σεισμική δραστηριότητα, ηφαίστεια
• Βιομηχανικά και πυρηνικά ατυχήματα
• Εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας
• Βιωσιμότητα στο σχεδιασμό και την παραγωγή
• Διαχείριση αποβλήτων (παραγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία, απόθεση)
• Επικίνδυνα και ραδιενεργά απόβλητα
• Κοινωνική και εργασιακή υγεία
• Υποβάθμιση πολιτιστικής κληρονομιάς
• Βιώσιμη κοινωνία


Β.Πεδία περιβάλλοντος
• Ατμόσφαιρα
• Ύδατα
• Έδαφος
• Φυσικό περιβάλλον, οικοσυστήματα και βιοτικοί πόροι
• Φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές
• Δημόσια υγεία
• Αγροτικό περιβάλλον
• Αστικό περιβάλλον
• Παραγωγικές δραστηριότητες-Τεχνολογικοί κίνδυνοι
• Δίκαιο, οικονομία, ηθική και εκπαίδευση περιβάλλοντος.


ΆΡΘΡΟ 5
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού Νομού Καβάλας είναι Ν.Π.Δ.Δ. το οποίο συνιστάται με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από 11 τακτικά και 11 αναπληρωματικά μέλη.
Συμμετέχουν, σ’ αυτό εκπροσωπώντας θεσμικούς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς φορείς, περιβαλλοντικούς συλλόγους, εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και την ευρύτερη κοινωνία, φυσικά πρόσωπα με ανάλογη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Π.Π.Ζ.Ε. είναι ενδεκαμελές (11 μέλη) και συγκροτείται από:
α. Τον Πρόεδρο που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καβάλας, από το σώμα του οποίου και προέρχονται.
β. Ένα (1) μέλος, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Καβάλας.
γ. Ένα (1) μέλος που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Δήμο Καβάλας.
δ. Ένα (1) μέλος, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του, από το ΤΕΙ, σαν ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο νομό Καβάλας.
ε. Ένα (1) μέλος που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το Τεχνικό Επιμελητήριο.
στ. Ένα (1) μέλος που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το ΓΕΩΤΕΕ.
ζ. Ένα (1) μέλος που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Καβάλας.
η. Ένα (1) μέλος που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝ.ΑΛ.Ε.)
θ. Ένα (1) μέλος που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Ιατρικό Σύλλογο.
ι. Ένα (1) μέλος που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Σύλλογο Χημικών-Μηχανικών.
κ. Ένα (1) μέλος που ορίζεται με τον αναπληρωτή του με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και που προέρχονται από τις μη κυβερνητικές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, που έχουν πολυετή δράση στο Ν. Καβάλας .

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να έχουν την ανάλογη επιστημονική ειδίκευση και εμπειρία σε θέματα σχετικά με τους στόχους και τις δραστηριότητες του Ο.Π.Π.Ζ.Ε.
2. Σε περίπτωση κατά την οποία οι φορείς αρνούνται ή παραλείπουν να υποδείξουν εκπροσώπους τους εντός εύλογου χρόνου, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα από τη λήψη του σχετικού αιτήματος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο διορίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη κρίση του.
3. Στη πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Π.Ζ.Ε. που συγκαλείται με ευθύνη του ορισθέντος Προέδρου, συγκροτείται αυτό σε σώμα με εκλογή μεταξύ των μελών του Αντιπροέδρου, του Γραμματέα και του Ταμία και ορίζονται οι αρμοδιότητες των λοιπών μελών του.
4. Η θητεία του Προέδρου και των λοιπών μελών του Συμβουλίου είναι τετραετής και ακολουθεί την θητεία του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
5. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Π.Π.Ζ.Ε. συνεδριάζει στην έδρα του τακτικά μεν τουλάχιστον μία φορά ανά 2 μήνες, έκτακτα δε όταν ζητηθεί από τον Πρόεδρο ή από εξ (6) μέλη του. Ευρίσκεται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση καταγράφεται τυχόν διαφορετική άποψη της μειοψηφίας. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
6.Η σύγκλησή του γίνεται με πρόσκληση του Προέδρου προς τα μέλη και τους αναπληρωτές τους τρείς (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, η οποία περιλαμβάνει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη λήψη όλων των αποφάσεων που απαιτούνται για την εκπλήρωσή του σκοπού του, κατά το άρθρο 3
Επίσης καταρτίζει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του, κανονισμό υπηρεσιών και προσωπικού, κανονισμό οικονομικής διαχείρισης και προμηθειών, καθώς και κανονισμό ανάληψης ή εκτέλεσης για τρίτους ή ανάθεσης σε τρίτους επιστημονικών ή ερευνητικών προγραμμάτων, μελετών, υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας και εν γένει έργων και υπηρεσιών. Οι ανωτέρω κανονισμοί εγκρίνονται στη συνέχεια με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
7.Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Π.Π.Ζ.Ε. μπορεί με απόφαση του να μεταβιβάζει την άσκηση ορισμένων αρμοδιοτήτων του στον Πρόεδρο η άλλα μέλη του.
8.Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ασκεί έλεγχο
νομιμότητας των αποφάσεων του Ο.Π.Π.Ζ.Ε. μέσα σε αποκλειστική
προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την υποβολή τους.
9.Ο Πρόεδρος έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Συγκαλεί και διευθύνει τις τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
β) Καταρτίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Διοικητικού Συμβουλίου.
γ) Εποπτεύει όλες τις λειτουργίες του Διοικητικού Συμβουλίου , επιμελείται και αποφασίζει για όλα τα θέματα διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας μέσα στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας και των εξουσιοδοτήσεων που του παρέχονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
δ) Συντάσσει τα σχέδια του ετήσιου προϋπολογισμού, του ισολογισμού και του απολογισμού και εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο προς ψήφιση.
ε) Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το Διοικητικό Συμβούλιο ενώπιον κάθε δικαστικής, διοικητικής και άλλης αρχής.
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η αρμοδιότητα αυτή
μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο μέλος του, που κρίνεται ικανό λόγω ειδικών γνώσεων ή εμπειρίας.
10.Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε όλα τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του κάθε φορά που αυτός απουσιάζει ή κωλύεται καθώς και σε περίπτωση που αυτός εκλείψει.
11.Στον Ο.Π.Π.Ζ.Ε. διατίθεται για την εκπλήρωση των σκοπών του υπαλληλικό προσωπικό του οποίου αριθμός και η σύνθεση ορίζεται με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας και αποσπάται ή προσλαμβάνεται σύμφωνα με όσα ο Νόμος ορίζει.

Άρθρο 6
Πόροι του Ο.Π.Π.Ζ.Ε. είναι:
α. Επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, άλλα Υπουργεία, Οργανισμούς και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα, άλλα νομικά πρόσωπα που έχουν σχέση με την χρηματοδότηση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε βάρος
του προϋπολογισμού τους ως επίσης και από κάθε άλλο Οργανισμό Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Χώρας.
β. Κοινοτικοί και εθνικοί πόροι που διατίθενται για την εκπόνηση
προγραμμάτων, μελετών και ερευνών σχετικά με θέματα που ανάγονται στους σκοπούς και τις δραστηριότητες του.
γ. Επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε είδους τακτικές ή έκτακτες εισφορές ημεδαπών ή αλλοδαπών, φυσικών ή νομικών προσώπων.
δ. Επιχορηγήσεις από άλλες πηγές και κάθε άλλο έσοδο από οποιαδήποτε αιτία.

Άρθρο 7
Οικονομικός έλεγχος
Ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος του ενεργείται με τη διαδικασία που ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις περί Σώματος Ορκωτών Λογιστών. Το διαχειριστικό έτος συμπίπτει με το φορολογικό έτος. Οι ορκωτοί ελεγκτές, που ασκούν τον τακτικό έλεγχο, υποβάλλουν μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε έτους έκθεση για την διαχείριση και τον απολογισμό του έτους που έληξε. Οι εκθέσεις
υποβάλλονται δια του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Καβάλας.

Άρθρο 8
Βιβλία και στοιχεία
Ο Ο.Π.Π.Ζ.Ε. τηρεί υποχρεωτικά τα ακόλουθα βιβλία και στοιχεία:
α. Βιβλίο πρωτοκόλλου εισερχομένων εγγράφων και αλληλογραφίας.
β. Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου.
γ. Βιβλίο λογιστικής παρακολούθησης, στο οποίο καταχωρούνται με χρονολογική σειρά και λογιστική τάξη όλα τα έσοδα και έξοδα του Ο.Π.Π.Ζ.Ε. για κάθε οικονομική χρήση.
δ. Βιβλίο προϋπολογισμών-ισολογισμών και απολογισμών.
ε. Βιβλίο χορηγιών και οικονομικών και κρατικών επιχορηγήσεων.
στ. Κάθε άλλο βιβλίο ή στοιχείο που ορίζεται από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Π.Δ 186/92, ΦΕΚ Α' 84) ή άλλες διατάξεις ή κρίνεται από το συμβούλιο ως απαραίτητο για τη παρακολούθηση του Ο.Π.Π.Ζ.Ε. και την εκτέλεση των σκοπών του.

Άρθρο 9
Διάλυση – Εκκαθάριση
Ο Ο.Π.Π.Ζ.Ε. διαλύεται μόνο σε περίπτωση αδυναμίας εκπλήρωσης του σκοπού του μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, η οποία εγκρίνεται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο με απόφαση του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η περιουσία του Νομικού Προσώπου περιέρχεται στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας.
Ο Ο.Π.Π.Ζ.Ε. θα χρησιμοποιεί σφραγίδα που κυκλικά θα φέρει χαραγμένες τις λέξεις: «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ»

Άρθρο 10
Η ισχύς του παρόντος καταστατικού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατ’ άρθρο 74 παρ. 2 Π.Δ. 30/1996.




Το παραπάνω κείμενο στο σύνολό του αποτελεί πρόταση – εισήγηση προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καβάλας από την Νομαρχιακή Παράταξη «Υπερνομαρχία Πολιτών», κοινοποιείται στους εμπλεκόμενους φορείς και τίθεται στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης με τη βάσιμη προσδοκία να τύχει ευρείας αποδοχής.


Με τιμή
Για τη Νομαρχιακή παράταξη Καβάλας
"Υπερνομαρχία Πολιτών"
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΕΡΟΜΑΡΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΡΑΝΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
ΚΑΓΚΑΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΜΥΡΛΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ
ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου