Τρίτη 15 Απριλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ν.Α.Ε.ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η Ν.Α.ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καβάλα 15-4-2008

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Με αφορμή την συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας που θα πραγματοποιηθεί την 16η Απριλίου 2008 ζητήσαμε, με γραπτό αίτημά μας, να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση για συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας στις κινητοποιήσεις των Νομαρχιών της χώρας…..

Ζητούμε το αυτονόητο να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός από την Κεντρική Διοίκηση και να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει άλλο απαθής και να ανέχεται τις παλινωδίες της Πολιτείας που με τις ενέργειές της οδηγεί τον θεσμό σε αβεβαιότητα και παράλυση.
Δεν είναι οι Νομαρχίες αλλά η ίδια η Πολιτεία που βάζει «λουκέτο» σε αυτές. Η Πολιτεία που θέλει τη Νομαρχία διαμεσολαβητή και απλό διαχειριστή καθημερινών ζητημάτων, να φυτοζωεί, αποψιλωμένη και απαξιωμένη, χωρίς πόρους, χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς προσωπικό, χωρίς ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που να την κατοχυρώνει στη συνείδηση των πολιτών.

Η πλειοψηφούσα παράταξη στην Ε.Ν.Α.Ε. υπαναχώρησε από την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ της 20ης Μαρτίου που προέβλεπε το κλείσιμο των Νομαρχιών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, εφόσον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2008 δεν υπήρχε λύση στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Νομαρχίες. Η απόφαση αυτή είναι και απαράδεκτη και πλήττει την αξιοπιστία αλλά και την ισχύ του συλλογικού οργάνου των νομαρχιών.
Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος, απέναντι στην αδιαλλαξία, στην απαξίωση, στην υποβάθμιση, μετά από τέσσερις μήνες ατελέσφορου διαλόγου και αναμονής κάποιας, έστω και στοιχειώδους απάντησης από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, εκτός από το ζήτημα επιβίωσης των νομαρχιών τίθεται και ζήτημα αξιοπρέπειας.

Η πολιτεία και η παρούσα κυβέρνηση εξακολουθούν κατά παράβαση του συντάγματος να μεταφέρουν και να ζητούν να ασκήσουν, οι Νομαρχίες, αρμοδιότητες χωρίς πόρους (π.χ. οδικό δίκτυο). Επιμένουν να αφήνουν τις υπηρεσίες υποστελεχωμένες, ενώ γνωρίζουν ότι το 65 % των υποθέσεων διεκπεραιώνονται μέσω των νομαρχιών. Συνεχίζουν να παρακρατούν πόρους για την μεταφορά των μαθητών, για τις λειτουργικές δαπάνες (για την παιδεία, την κοινωνική πολιτική, την πολιτική προστασία). Δεν δέχονται ούτε να ακούσουν την άποψή της Ν. Α. για την κατάρτιση του νέου χωροταξικού χάρτη της χώρας. Αποκλείουν τις νομαρχίες από τις διαδικασίες συμμετοχής του ΕΣΠΑ. για να μπορούν να μοιράσουν κονδύλια κατά το δοκούν. Διατηρούν εσκεμμένα συγκεχυμένο το νομοθετικό πλαίσιο, γιατί δεν θέλουν τον πολίτη ισχυρό, να ξέρει ποιος έχει την ευθύνη για κάθε θέμα που τον αφορά, αλλά μπερδεμένο να πνέει μένεα κατά πάντων για να μπορούν ανενόχλητοι να παίζουν το παιχνίδι της αλληλομετάθεσης ευθυνών.
Αυτά και πολλά ακόμη, μας υποχρεώνουν ν’αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη να κλείσουμε και την Νομαρχία Καβάλας στις 18 Απριλίου . Γνωρίζουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα έχουμε στο πλευρό μας το σύνολο της κοινωνίας. Τον κάθε πολίτη και τον κάθε κοινωνικό φορέα που συμμερίζεται την αγωνία μας και το αίτημα μας για θεσμούς που θα τον υπηρετούν με επάρκεια, ουσιαστικά και αποτελεσματικά.
Απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα στον Νομάρχη σε όλα τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στους Δημάρχους, τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής και στους πολίτες να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις, για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην πολιτεία .


Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου