Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑΣΙΜΑ

ΠΡΟΣ: ΤΑ Μ.Μ.Ε.


Καβάλα 14/1/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διοίκηση της νομαρχίας συμπλήρωσε αισίως 9 χρόνια συνεχούς παρουσίας και βαδίζει ήδη στο 10ο. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπαθεί με επικοινωνιακά τρυκ να πείσει ότι έχει συντελέσει ένα «τεράστιο έργο» στο Ν.Καβάλας, αλλάζοντας θεαματικά την εικόνα του και κάνοντάς τον ελκυστικό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο τόπος μας έχει μείνει πίσω. Δεν έχει γίνει κανένα μεγάλο έργο ουσίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που να βάζει το νομό Καβάλας στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου......

Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν έγιναν ή δεν γίνονται έργα στο νομό. Καβάλας. Είναι όμως απλής διαχείρισης με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του ΠΕΠ και Γ. Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης..
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κάθε νομός έχει το δικό του μερίδιο στην απορρόφηση του ΠΕΠ.
Αρκούν οι μελέτες ώστε να ενταχθούν και να υλοποιηθούν στη συνέχεια κάποια έργα. Αρκεί όμως αυτό; Είναι τα έργα αυτά που έχουν στρατηγική προτεραιότητα; Είναι τα έργα αυτά που θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του Νομού και θα έχουν τη μεγαλύτερη και πολλαπλή ωφελιμότητα για τους πολίτες;

Αντίθετα διακρίνουμε μια απόσταση δεσμεύσεων -λόγων, με το ότι προωθείται και υλοποιείται. Αρκεί να δει κανείς τις εισηγήσεις της διοίκησης της νομαρχίας στο αναπτυξιακό συνέδριο. Εύκολα διαπιστώνεις την απόσταση που υπάρχει.
Έργα στρατηγικής σημασίας εκτός εξασφαλισμένων πιστώσεων δεν έχουν προχωρήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μια πρόχειρη ματιά στα προεκλογικά προγράμματα της παράταξής σας. Έργα όπως:
Α) Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ, ΠΑΓΓΑΙΟΥ, ΛΕΚΑΝΗΣ, ΘΑΣΟΥ.
Αν και έγιναν τα περίφημα σχέδια ανάπτυξης, δεν έχει
προχωρήσει σχεδόν τίποτα. Διαρκώς δηλώνετε δεξιά και αριστερά ότι προσπαθούμε, προχωρούμε, ξεπερνούμε εμπόδια, ανοίγει ο δρόμος, αλλά πάντα πλήρης στασιμότητα.
Γυρίστε το χρόνο λίγο πίσω και δείτε δηλώσεις σας, δελτία τύπου, που αφορούν το χιονοδρομικό- αθλητικό κέντρο του Παγγαίου. Επικαλείστε διαρκώς τα εμπόδια που υπάρχουν, τα οποία όμως υπήρχαν και πριν ξεκινήσετε τις όποιες διαδικασίες. Προφανώς δεν τις γνωρίζατε, αφού προϋπήρχαν. Εμείς Πιστεύουμε ότι απλά δεν κινηθήκατε σωστά, δεν κινηθήκατε προγραμματισμένα και βάσει σχεδίου.
Ανάλογα ερωτήματα υπάρχουν και για το πού βρίσκεται η τύχη ανάλογων αναγνωριστικών σχεδίων ανάπτυξης που προαναφέρουμε, όπως Θάσου και Λεκάνης.

Αλήθεια πόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί μέχρι στιγμής για όλες αυτές τις ενέργειες και ποια η πρόοδος;
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ…ΜΗΔΕΝ
Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ούτε και στη σημερινή κεντρική εξουσία, έχετε τις ανάλογες προσβάσεις και επιρροές, καθώς πολλές αιτιάσεις της μη προόδου κάποιων έργων τις αποδίδατε στην προηγούμενη κυβέρνηση.

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ: Δυστυχώς μελετώντας το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο τουρισμό η παραπάνω περιοχή δεν αναφέρεται στις προτεραιότητες του ιαματικού τουρισμού.. Αν και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει υπό τον έλεγχο της τις εγκαταστάσεις από το 1999, σίγουρα οι παρεμβάσεις που έγιναν δεν ικανοποιούν την όλη φιλοσοφία του ιαματικού τουρισμού, έτσι ώστε η περιοχή μας να είναι ανταγωνιστική και στο θέμα αυτό. Στο σχετικό έντυπο της νομαρχίας αναφέρεται σύνταξη προμελέτης σκοπιμότητας κατασκευής και λειτουργίας σύγχρονου υδροθεραπευτήριου κέντρου υγείας, αναζωογόνησης καλλωπισμού αναψυχής για την βιώσιμη ανάπτυξη ιαματικών πηγών Ελεύθερών.. Υπήρχαν δημοσιεύματα προ μηνών σε εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας ότι η Ε.Τ.Α.Α.Ε. θα αξιοποιήσει την περιοχή. Σε παραπολιτικές στήλες εφημερίδων αναφέρθηκε ότι κάποιοι έβαζαν και στοίχημα ότι θα προχωρήσει η επένδυση.
Οι μήνες πέρασαν και περνούν.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ…ΜΗΔΕΝ


ΕΝΥΔΡΕΙΟ
Πολύς θόρυβος, πολλές δηλώσεις, άλλοτε αισιοδοξία άλλοτε απαισιοδοξία, αλλά αποδεικνύεται πλήρης στασιμότητα. Είναι ένα έργο που σίγουρα θεωρούμε ότι δίνει ταυτότητα, σφραγίδα στην περιοχή, μπορεί να γίνει Πόλος έλξης τουριστών, και πυλώνας γενικότερης ανάπτυξης. Δυστυχώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κάποιοι κινούνται πιο γρήγορα από μας, εδώ δίπλα μας στη Χαλκιδική. Γίνεται λόγος για μεγάλη τουριστική επένδυση με την δημιουργία ενός μεγάλου υποθαλάσσιου ενυδρείου. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αν προχωρήσει κάτι τέτοιο η δική μας προσπάθεια είναι καταδικασμένη και σίγουρα κάποιοι θα έχουν την ευθύνη γι' αυτό. Έχουμε ακούσει πολλές φορές το Νομάρχη Καβάλας να κάνει λόγο ότι με ευθύνες άλλων, δεν προχωρήσαμε γρήγορα. Κατανοητή και θεμιτή προσπάθεια, αλλά αυτούς τους οποίους εγκαλεί καταθέτουν τη δική τους άποψη που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Η ουσία είναι ότι και εδώ μέχρι στιγμής:

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ…ΜΗΔΕΝ





Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου